糸島でのBio-CLFの取り組み
赤米とは名前の通り美しい赤紫色の穂が実る米で、古来の米が赤かった事から古代米とも呼ばれます。
その赤米ともち米を掛け合わせることで、おいしい「二丈赤米」は生まれました。
農薬、化学肥料などをほとんど使用せず、環境負荷の少ない農産物として、
またビタミン、ミネラルなどの有効成分をたkすあん含んだ健康食材として手軽な価格で提供することで、注目を集めました。
そんな「二条赤米」を開発した吉住公洋氏の協力を経て、
「BIO-CLF(バイオクリフ」によるお米づくりをしていただいています。

糸島のその土壌を知る
赤く染まる稲穂の特性を生かして、毎年、一部の田んぼに赤米アートが描かれています。7月初旬頃には参加者を募集しての田植え会、9月中旬には赤米の観賞会が行われていますので機会があれば是非、ご参加ください。
古代からの赤米に現代のモチ米をかけ合わせて生まれた「二丈赤米」は生産高も日本一で、ビタミンやミネラルも豊富に含む健康食としても注目されています。
農地法により原則、耕作面積が50アール(5,000平方メートル、5反)に達しない場合、農地法第3条の許可は認められません。糸島では、全国を先駆けて、いきなり新規農業者に5反は厳しいだろうと、助走期間を5年儲けて、一年は1反でもいいでしょうという制度を設けています。そのおかげで、移住して農業をはじめられた方が増えています。
Learn about its soil in Itoshima.
Every year, red rice art is painted in some of the rice paddies, taking advantage of the red coloring of the ears of rice.
Nijo red rice, which is the result of combining ancient red rice with modern sticky rice, has the highest production output in Japan and is attracting attention as a healthy food rich in vitamins and minerals.
Under the Agricultural Land Law, in principle, if the cultivated area does not reach 50 are (5,000 square meters, or 5 反), permission under Article 3 of the Agricultural Land Law is not granted. Itoshima pioneered a system whereby new farmers are allowed to farm one acre for one year after a five-year waiting period, because it would be tough for new farmers to suddenly start farming five acres. Thanks to this system, more and more people have moved to Itoshima and started farming.
これからの農業
これからの農業を考えると、今まず言えるのは、肥料などの高騰化に対応した技術が必要だということです。
全世界の動きとしてのSDGsがあります。島国で耕地を広げにくい閉鎖循環型で長い歴史を歩んだ日本ではすでに江戸時代以前から農業は循環型で自然にやってきていたのが、明治に西洋的な効率化したために、文化文明といっしょに切り捨てられたと考えています。
それを品種改良や道具の技術をもって復活させることができたら、それは自給自足までも可能性を感じています。それに間伐材などの自然の廃材ほかからバイオマスエネルギーによる農機具を動かせるようになるのではないか、その一番の課題が、肥料の問題だと思います。糞尿などの有機肥料を生かした農業に戻ることが必要だと考える上で、消化液を濃縮できること、N、P、Kに分けられるまでをできることが早く実現できてほしいと思っています。
Agriculture in the Future
Considering the future of agriculture, the first thing we can say now is that we need technology to cope with the rising prices of fertilizers and other products.
The SDGs are a worldwide movement. In Japan, which is an island nation with a long history of closed-cycle agriculture that makes it difficult to expand arable land, agriculture had already been conducted naturally in a cyclical manner before the Edo period (1603-1868).
If we can revive it with breeding and tool technology, I feel that it is possible to become self-sufficient. I also believe that it will be possible to use biomass energy to power farm equipment from natural waste materials such as thinned wood and other resources. I think it is necessary to return to agriculture that makes use of organic fertilizers such as manure, and I hope that the ability to concentrate digested liquid and to separate it into N, P, and K will be realized as soon as possible.
JSPS KAKENHI Grant Number JP22H02446
