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Bio-CLF Lab(濃縮バイオ液肥ラボ)

BIO-CLF WILL BRING LIGHT TO HITA AND AGRICULTURE ! 

Mr. Koki Ishibashi
Rice farmer, Hita City Ishibashi Agribusiness Co.

所有稲田をバックに石橋幸輝氏

Koki Ishibashi with owned Inada in the background

Bio-CLFで農業に日田に光が差す!そう感じています。

日田市米農家 株式会社石橋アグリビジネス 石橋幸輝 氏インタビュー

 「水稲栽培の食味の課題について教えて下さい。」
 
稲は、窒素が最後まで効きすぎると、タンパクが残りすぎて、食べた時に、えぐみ、苦みみたいなものが残るんですが、 窒素を早めに切り上げると、タンパク質が分解されてそれがすっとなくなるんですね。食べた時に、甘みを感じるんですよ。そこを一応目指してるんですけど、今の化学肥料じゃ、そのえぐみなんかがどうしても残ってしまうんです。キレが悪いといえばいいんですかね、えぐみが続いてしまう感じなんです。

 「Bio-CLFは、消化液を10%に濃縮し、成分を窒素リン酸カリに分けてるので、液体だから量も明確で、思うよう配合できますよ。」

 いいですね。実際、化学肥料や消化液の場合だと、栄養は確かに入っているんですが、成分をうまく調整できないし、全面散布なので、できるだけ量をいっぱい入れることになり、コストが掛かりすぎているんです。だから毎年、データを取って、栄養のバランスを適量に施すことができるのは、食味がコントロールできることだし、それこそ肥料の量が少なく済んで、しかも手間も省けるんじゃないかなと期待してます。 ほんと、いいとこづくめですよね。

 「米は、同じ品種でも地域で味が違いますよね。」
 土質が結構関係してるんです。土質と水なんで、あと、寒暖の差が大きいんですが。

 日田市は、結構その点恵まれてるんです。この辺りは赤土なんですね。ちょっと雨が降ると、粘土が高いので、もう足にへばりついて作業しにくいんです。。それでいて乾くと逆にガチガチになるんです。だから昔、この辺りは瓦を作ってたんです。そういう赤土の中で作ってる米は、赤土の粘りなどの性質と比例してるようです。

 「土質と米の質が同じになる?」

 ええ、そうなんです。分析しているわけではないのですが、比べてみると赤土の米は粘り気があり中に成分が残りやすいから濃く、砂地で作った米は、さらっと淡薄にと口当たりが全然土質で違うんです。

 「お米でなにかほかに大事なことありますか?」

 わたしのところはお米を旅館とかに出してまして。冷めてもちょっと使いたいっていうところがあるんですが、1日置いた後、 おむすびやお弁当にするとすごく喜ばれるんです。開けた時にはガチガチにならないし。やっぱり赤土は、粘り気がある分、水分が抜けないんですよね。

 「長持ちする点ですね。トマトの実験では、バイオもどう向上するのか、こちらもたのしみですね。」

 輸入化学肥料に頼らず、地域の有機廃棄物を使って、エネルギーにし、有機栽培に転換し、市民が消費するという循環なんでしょ。街のフードロス、家庭ごみ、下水、酒粕、などを焼いたり、薄めて流すのをなくしていくことができるんですよね、日田の市民のみなさんが関わって自分たちで環境を守っていく、これってまさにSDGsですね。

 「農業の皆さん、市民の皆さん、行政の皆さんが循環社会という同じ方を向いていくんです。」

 いやー、めちゃくちゃ面白い話ですよね。今後の農業に光が刺す!ってことですよね。若者たちの目を向けるために、これからの農業はたいへんだという印象をできるだけ打破して、前進する必要があるんです。
 この日田市のBio-CLFの事業で、若者たちに光が指す農業を実現したいです。

石橋氏3名でIMG_1933.JPG

左から、石橋幸輝氏のお母様、本人、大分県西部振興局農業普及指導員 阿南壮一郎氏

Koki Ishibashi with owned Inada in the background

農水省「下水汚泥資源の活用促進モデル実証」(課題番号:下5H4リ)

Please tell us about the issue of eating quality in paddy rice cultivation.
 If nitrogen is applied too late, too much protein is left in the rice, and when you eat it, you are left with a bitter taste. When you eat it, you feel the sweetness. That's what we're trying to achieve, but with today's chemical fertilizers, the bitterness remains. It's not very sharp, and the bitterness lingers on.

 Bio-CLF concentrates digested liquid to 10% and separates the ingredients into nitrogen, phosphate, and potassium.

 That's good. In fact, with chemical fertilizers and digestate, the nutrients are certainly contained, but the ingredients cannot be adjusted properly, and since it is a full-area application, we have to put in as much as possible, which costs too much. So, I expect that being able to take data every year and apply the right balance of nutrients in the right amount will allow us to control the eating quality, reduce the amount of fertilizer, and save time and effort. It's really a whole lot of good things, isn't it?

 Rice tastes different depending on the region, even if it is the same variety.
 Soil quality has a lot to do with it. The soil and water, as well as the difference in temperature, have a lot to do with it.

 Hita City is blessed in this respect. This area has red soil. When it rains a little, the clay is so high that it sticks to your feet, making it difficult to work. And when it dries out, it becomes stiff. That's why they used to make roof tiles in this area. Rice grown in such red soil seems to be in proportion to the stickiness and other properties of the red soil.

 So the quality of the soil and the quality of the rice are the same?

 Yes, it does. I am not analyzing it, but when compared, rice grown in red soil is sticky and thicker because the ingredients tend to remain inside, while rice grown in sandy soil is lighter and lighter, and the texture is completely different depending on the type of soil.

 Is there anything else important about rice?

 My company provides rice to ryokans (Japanese-style inns). Some people want to use the rice even after it has cooled down, but after it has been left for a day, they are very pleased when it is made into rice balls or lunch boxes. It's not stiff when you open it. The stickiness of red clay keeps it moist.

 That's a long-lasting point. I am also looking forward to seeing how the tomato experiment will improve the bio-technology as well.

 It's a cycle of using local organic waste, turning it into energy, converting it to organic cultivation, and then consuming it by the citizens, instead of relying on imported chemical fertilizers, isn't it? You can eliminate the city's food loss, household waste, sewage, sake lees, etc. from being burned or diluted and flushed away, and the citizens of Hita can get involved and protect the environment themselves, which is truly an SDGs.

 This is exactly what the SDGs are all about.

 Well, this is a very interesting story, isn't it? It means that light is shining on the future of agriculture! That's what it means, isn't it? In order to attract the attention of young people, we need to break down the impression that agriculture is going to be hard in the future and move forward.
 With the Bio-Cliff project in Hita City, I would like to realize an agriculture that will shine a light on young people.

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