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Bio-CLF Lab(濃縮バイオ液肥ラボ)

We expect Bio-CLF to add value to agricultural products.

Mr. Shingo Kajiwara
Chinese cabbage & Watermelon farmer, Hita City Shinrokuengei

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 Bio-CLFで農産物の高付加価値化に期待しています。

日田市白菜&スイカ農家 真六園芸 梶原 真悟 氏

 今の農業の課題のひとつに肥料の高騰化があります。肥料が輸入に頼っているので、この一年だと1.5倍ぐらいに上がっています。尿素は、2倍くらいで非常に困っています。農家の費用負担が大きいのに市場の価格に反映しづらい面もありますから課題なんです。

 毎年、9月が雨降らないんです。もう必ずと言っていいくらいなんですよ。今年も全然雨降らなくて、台風も、もうむしろ来てほしいぐらいなんです。それは全国的にそうだと思うんですけど。で、水分の多い白菜では灌水が微妙でですね、灌水であんまり白菜のサイズが大きくしたくないし、結球がしづらいんですよ。どうしても白菜は結給させるのはやっぱ結構たいへんなんです。結給しないなと思ったら、やっぱり肥料を足したくなってしまうんですよ。今年は結球できなかった畑も多く、みなさん苦労してました。で、白菜の元肥を今年から安くて即効性もある鶏糞を利用しているんです。振り(撒き)やすいペレット鶏糞にしたものを使っているんです。

 来年は白菜、マイコス菌ってあるじゃないですか、菌根菌ですね。今、結構、水稲、ほうれん草ではけっこう結果を出してるみたいなので、白菜に使ってみようと思って今、川村さんといっしょにやってみているんですよ。それといっしょにBio-CLFを使えば、肥料の撒く量を適正に抑えられ低肥料となるし、コストも抑えられます。白菜の大きさは少子化などのあるのと、1,2回で使い切れる方が好まれるなど変化してて、今、カットしてたり、小玉の方が売れ筋なってきたんです。そんな売れ筋のサイズでしかも今より良い質の白菜がつくれたら、それにこしたことはないで、期待しています。

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左から、梶原真悟氏、大分県西部振興局農業普及指導員 川野達生氏、九州大学 矢部光保氏

From left, Shingo Kajiwara, Tatsuo Kawano, Agricultural Extension Advisor, Western Oita Prefecture Promotion Bureau, Mitsuyasu Yabe, Kyushu University

 ところで、真六園芸は9割がスイカ栽培なんです。この日田市のスイカは全国でも屈指の高品質で認知されているんです。さっきのトマトのあの味の差をつくれるBio-CLFなんですよね。たとえば、マーケットでのスイカのサイズは8kgなんですが、高品質な2kgくらいの日田の小玉スイカとして売ればいいですから。スイカは糖度を明確に表示して販売するので、消費者の反応もいいはずです。それで単価が上げても取れるなら、それほどいいことはないなって思います。ハウスにして水の量を調整してBio-CLFでやったら甘さはどうか?とスイカでの興味がありますね!Bio-CLFを使えば、水耕栽培で作物を問わず作れるようになるというのは、いろいろな野菜で考えられますね。まずは土耕で試してどのような土質に変わるのか、データを取った上で、水耕も考えてみたいですね。

 この取り組みが雑誌か何かに取り上げられていて、そこに私の名前も載ってたようで、白ネギ農家など問い合わせが来ているんです。土も肥料も日田産の野菜、っていうふうにできたらいいですね。わたしもいろいろこの機会にBio-CLFを試してみます。​

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Bio-CLFによるトマトの試食の模様。左から、梶原真悟氏、大分県西部振興局農業普及指導員 高野圭子氏、川野達生氏

Tasting of tomatoes grown with Bio-CLF. From left, Mr. Shingo Kajiwara, Ms. Keiko Takano, Agricultural Extension Advisor, Western Oita Prefecture Promotion Bureau, and Mr. Tatsuo Kawano

農水省「下水汚泥資源の活用促進モデル実証」(課題番号:下5H4リ)

One of the challenges in agriculture today is the rising cost of fertilizer. We rely on imports for fertilizer, and in the past year, the price has gone up about 1.5 times. Urea is about twice as expensive, which is very troubling. It is a challenge because in some aspects it is difficult to reflect in the market price even though the cost burden on farmers is high.

 It doesn't rain in September every year. It always rains in September. This year, it didn't rain at all, and we are even hoping for typhoons to come. I think it is the same throughout the country. Irrigation is a delicate task for Chinese cabbage, which has a lot of moisture, and we do not want to increase the size of the cabbage by irrigation. It is very difficult to make Chinese cabbage grow. When I feel that they are not producing, I want to add more fertilizer. This year, there were many fields that failed to produce tubers, and everyone had a hard time. So, starting this year, we are using cheap and fast-acting chicken manure as the base fertilizer for Chinese cabbage. We are using the easy-to-shake (sprinkle) pelleted chicken manure.

 Next year, we will be using mycorrhizal fungi for Chinese cabbage and mycorrhizal fungi, you know, mycorrhizal fungi. It seems that paddy rice and spinach are producing quite a lot of mycorrhizal fungi, and I am currently working with Mr. Kawamura to try to produce Chinese cabbage. If we use Bio-CLF together with the potherb mustard, we can control the amount of fertilizer to a proper level and reduce the fertilizer cost. The size of Chinese cabbage has been changing due to the declining birth rate, and people prefer to use up the cabbage in one or two batches, etc. Cutting and small-sized cabbage are now the hot sellers. If we can produce such a popular size of Chinese cabbage with better quality than now, there is nothing better than that, and we are looking forward to it.

By the way, 90% of Shinroku Horticulture is watermelon cultivation. The watermelons here in Hita City are recognized as one of the highest quality in the country. It is Bio-CLF that can make that difference in taste of tomatoes I mentioned earlier. For example, the size of watermelon in the market is 8 kg, but we can sell it as a high-quality 2 kg Hita small watermelon. Since watermelons are sold with the sugar content clearly indicated, consumers should respond well. If we can get a higher unit price with that, I don't think it would be such a good thing. I am interested in watermelons because it is possible to do it in a greenhouse with Bio-CLF by adjusting the amount of water, so I am interested in watermelons! I would like to try it first with soil cultivation and get data on how the soil changes, and then consider hydroponics as well.

 This project was featured in a magazine or something, and I think my name was mentioned in it, so I have received inquiries from leek farmers and others. It would be great if we could produce vegetables from Hita, both in soil and fertilizer. I will also take this opportunity to try out BIO-CLF. 

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